IMI-BAS BAS
 

BulDML at Institute of Mathematics and Informatics >
IMI >
IMI Periodicals >
KIN Journal >
KIN2023, Volume 9, Issue 1 >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10525/4461

Title: Foods Consumed by the Metropolitan Aristocracy During the 9th to 14th Centuries
Other Titles: Данни за храната на столичната аристокрация XIII-XIV век
Authors: Robov, Mirko
Keywords: Bread
Wheat
Millet
Rye
Barley
Dining Room
Fishing Rod
Harpoon
Deer
Issue Date: 30-Jun-2023
Publisher: Institute of Mathematics and Informatics – Bulgarian Academy of Sciences
Citation: Robov, M. (2023). Foods Consumed by the Metropolitan Aristocracy During the 9th to 14th Centuries. Cultural and Historical Heritage: Preservation, Presentation, Digitalization (KIN Journal), 9(1), ISSN 2367-8038, Institute of Mathematics and Informatics – Bulgarian Academy of Sciences, 37–49. DOI: https://doi.org/10.55630/KINJ.2023.090103
Series/Report no.: Cultural and Historical Heritage: Preservation, Presentation, Digitalization (KIN Journal), 9(1);03
Abstract: Information about the food and nutrition of the Bulgarian population is of a different nature – local and foreign written sources, travelogues, endowment documents, passionaries, images in miniature and monumental paintings, archaeological finds and others. Given the raw material for its preparation, it falls into several groups – plant, animal (from domestic animals and hunting), fish, etc. The written records and the data from the archaeological excavations reveal a clear distinction in quality and variety of the foods consumed by the mass population in the capital districts of Tsarevets and Trapezitsa, the district at the western foot of Momina fortress, etc., and those consumed by the elite in the Royal Palace and the Patriarchate, in the elite closed complexes of Trapezitsa, and some of the most significant metropolitan monasteries. Our data on the food practices of the metropolitan elite is based on findings and artefacts such as extensive dining rooms, luxurious plates of sgraffito dishes, bone remains of pike, large specimens of wild carp, lambs, young large domestic animals, hunting trophies, etc.
Description: Сведенията за храната и храненето на българското население са от различен характер – местни и чужди писмени извори, пътеписи, грамоти, житийна литература, изображения в миниатюри и в монументалната живопис, археологически находки и др. Храната, с оглед суровината за нейното приготовление попада в няколко групи –растителна, животинска /съответно от домашни животни и от лов/, риба и др. Писмените сведения и данните от археологическите разкопки ясно отделят качеството и разнообразието на храната, употребявана съответно от масовото население /проучвания в столичните квартали на Царевец и Трапезица, кварталът в Западното подножие на Момина крепост и др./, от една страна, и от друга – данните от разкопките на Царския дворец и Патриаршията, от елитните затворени комплекси на Трапезица, някои от най-значимите столични манастири. Сред данните за храната и културата на хранене на столичния елит са обширните трапезарии, луксозните блюда от сграфито съдове, костни останки от щуки, големи екземпляри див шаран, агнета, млади едри домашни животни, ловни трофеи и др.
URI: http://hdl.handle.net/10525/4461
ISSN: 2367-8038
Appears in Collections:KIN2023, Volume 9, Issue 1

Files in This Item:

File Description SizeFormat
KINJ.2023.090103.pdf1.77 MBAdobe PDFView/Open

 



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0!   Creative Commons License